GEFF finansiranje zelenih tehnologija u Bosni i Hercegovini

GEFF na Zapadnom Balkanu je dio međunarodnog EBRD GEFF programa.

Predstavljajući tehnološke mogućnosti i koristi, EBRD Instrumenti finansiranja u domenu zelene ekonomije (GEFF) pokazuju poslovne prilike za ulaganja u visoko efikasne tehnologije, usluge i prakse.

GEFF-ovi alati i konsultanti kreditne linije pomažu u donošenju zdravih finansijskih odluka za zelene investicije i tržišne prakse u 24 zemlje – podržavanjem njihove tranzicije ka zelenoj ekonomiji.

Na Zapadnom Balkanu, u državama Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, EBRD – GEFF kreditna linija osigurava sredstva za ulaganja u domenu zelene ekonomije u stambeni sektor, kao i za kompanije koje kroz svoje  proizvode i usluge omogućavaju energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije za domaćinstva. Ukupni iznos kreditne linije za zapadni Balkan iznosi 85 miliona eura od čega je za Bosnu i Hercegovinu namijenjeno 22 miliona eura.

GEFF na Zapadnom Balkanu implementira se u okviru Regionalnog programa za energetsku efikasnost (REEP Plus), te je podržan grant sredstvima Evropske unije (EU), Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i Saveznog ministarstva finansija Republike Austrije (BMF).

Partnerstvo sa donatorima je ključno pri promociji zelenih tehnologija visokih performansi kao i pozitivnih praksi. Donatori pružaju neophodnu podršku GEFF-ovim projektima koji ublažavaju efekte ili potpomažu borbu protiv posljedica klimatskih promjena i drugih prijetnji životnoj sredini.

Kako se prijaviti za finansiranje zelenih tehnologija putem GEFF programa?

Postupak je jednostavan i brz, dovoljno je da pratite 4 koraka iz vodiča.

Previous Post
Newer Post
Cart

No products in the cart.

X