U potrazi ste za finansijskom podrškom, jer želite unaprijediti poslovanje Vašeg biznisa u sektoru turizma?

  • Početna stranica
  • Novosti
  • U potrazi ste za finansijskom podrškom, jer želite unaprijediti poslovanje Vašeg biznisa u sektoru turizma?

USAID Turizam i partnerske finansijske institucije nude Vam rješenje!

U prethodnom periodu USAID Turizam je potpisao Zajednički plan implementacije s devet banaka, uključujući Addiko Bank d.d. Sarajevo, Addiko Bank a.d. Banja luka, Bosna Bank International d.d. Sarajevo, NLB Bank d.d. Sarajevo, ProCredit Bank d.d. Sarajevo, UniCredit Bank d.d. Mostar, MF banka a.d. Banja Luka, Privredna banka Sarajevo d.d. Sarajevo i Sparkasse d.d. BiH. Također, partnerstvo je potpisano i s dvije lizing kuće – Sparkasse Leasing d.o.o. Sarajevo i Raiffeisen Leasing d.o.o. Sarajevo i Udruženje društava za leasing BiH, te jednom mikrokreditnom organizacijom MKF Mikra, Sarajevo.

Uz zajedničke napore s partnerskim finansijskim institucijama, potiče se snažna i koordinirana podrška za finansiranje malih i srednjih preduzeća u turističkom sektoru: Zajedno, stvaramo prilike za privatne subjekte koji žele investirati u sektore lanca vrijednosti turizma!

Kakav vid podrške pruža USAID Turizam?

Saradnja s finansijskim institucijama uključuje analizu poslovnih planova, procjenu performansi i pružanje informacija, kako bismo aplikante pretvorili u zadovoljne klijente. Dodatno, nudimo ciljnu podršku za projekte koji imaju potencijal, ali trebaju dodatni podsticaj da prođu kreditne odbore.

U razgovoru s predstavnicima privatnog sektora, USAID Turizam prepoznao je da se mala i srednja preduzeća (MSP) u turističkom sektoru susreću s poteškoćama pri dobijanju kredita zbog kompleksnosti zahtjeva, ograničene finansijske pismenosti i nedovoljnog fizičkog kolaterala. Ozvaničenim partnerstvima, kreditni proizvodi promoviraju se putem društvenih mreža USAID Turizam projekta i partnerskih finansijskih institucija. No, ipak, jedan od najznačajnijih segmenata ovih partnerstava je pružanje tehničke podrške s ciljem poboljšanja poslovnih performansi i finansijske održivosti. Tehnička podrška koju možete očekivati od projektnog tima ogleda se kroz aktivnosti podrške razvoju i diverzifikaciji proizvoda, planiranju obuka i razvoja radne snage, do marketinga i promocije.

Očekivani rezultati

Krajnji ciljevi ovih aktivnosti su:

  • Jačanje lokalnih kapaciteta
  • Unapređenje kvalitete radne snage
  • Stvaranje profitabilnog i uspješnog poslovnog okruženja
  • Promicanje korporativne kulture i efikasnosti u odobravanju kredita
  • Uvođenje prilagođenih i inovativnih bankarskih usluga
  • Dostupnost informacija klijentima
  • Izgradnja povjerenja, stabilnosti i odgovornosti između aplikanata i finansijskih institucija

Istražite kreditne linije za Vaš biznis već danas!

Stvaranjem prilika za finansiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) podstičemo diverzifikaciju turističkih proizvoda, te stvaranje zanimljivih proizvoda i sadržaja koji će privlačiti posjetioce iz svih krajeva svijeta. Dugoročno, to će osigurati značajnu ekonomsku dobit za lokalne zajednice i otvoriti nova radna mjesta u sektoru turizma.

USAID Turizam ovom inicijativom osigurava procjenu potreba za finansiranjem turističkih biznisa, kao i promociju specijaliziranih proizvoda. Najvažniji segment ove inicijative je motiviranje finansijskih institucija na spremnost ulaganja u sektor turizma. S poboljšanim pristupom finansiranju, MSP imaju mogućnost napredovanja, pristupanja različitim kreditnim linijama, obučavanja svojih timova i stabiliziranja poslovne likvidnosti i solventnosti.

Vaše upite šaljite na e-mail: info@turizambih.ba

Previous Post
Newer Post
Cart

No products in the cart.